HomeAlko drinkyNealko drinkyTeplé nápojeFórum


KÁVY



KÁVOVÉ POKUŠENIE

Ingrediencie pre prípravu 4 porcií:

2 lyžičky instantnej kávy
1 lyžička cukru
1 štipka škorice
4 cl whisky cream
1 kopček zmrzliny

Uvaríme instantnú kávu, ktorú osladíme. Pridáme whisky cream alebo iný krémový likér s príchuťou karamelu, kakaa apod. a kopček zmrzliny, najlepšie smotanovej či vanilkovej, ktorý ozdobíme štipkou škorice. Ihneď podávame.



NESCAFÉ AMSTERDAM

4 cl brandy alebo koňaku
10 cl horúcej kávy NESCAFÉ Classic
4 cl smotany

Do pohára nadávkujeme a zamiešame suroviny okrem smotany, ktorú navrstvíme lyžičkou na hladinu drinku. Môžeme ozdobiť kávovým zrnom.



FRAPPÉ AL NIKOL

1 hrnček uvarenej kávy
2 lyžice kondenzovaného mlieka
1 hrnček polotučného mlieka
2 lyžičky cukru
1 štipka škorice
8 kociek ladu

Uvarenú kávu prelejeme do mixéra a pridáme cukor a kondenzované mlieko. Rozmiešame a prilievame postupne mlieko a ľad, aby káva získala hustú penu. Ľad necháme ako drť alebo ho môžeme precediť.
Tip: Výborné osviežujúce frappé posypeme škoricou a môžeme pridať aj ľahší alkohol.



MANDĽOVÁ KÁVA

1 šálka silnej horúcej kávy
1 lyžička hnedého cukru
2cl amareta
šľahačka
mandľové lupienky

Kávu v šálke zmiešame s cukrom, pridáme amareto a nápoj korunujeme šľahačkou. Navrchu posypeme mandľovými lupienkami.



CAFÉ ANDALUSE

Na 2 šálky:

1/8 l kondenzovaného mlieka
1 lyžica práškového kakaa
2 lyžice cukru
1 l silnej horúcej kávy
4cl suchého scherry
2 štipky strúhanej horkej čokolády

Kondenzované mlieko necháme zovrieť s kakaom a cukrom, pridáme kávu a scherry a zamiešame. Rozdelíme do dvoch šálok a posypeme štipkou čokolády.



ÍRSKA KÁVA

2 lyžičky hnedého cukru
1/8 l írskej whisky
1 šálka silnej horúcej kávy
šľahačka

Šálku silnej kávy precedíme. Šálku na kávu zohrejeme a pridáme do nej cukor. Whisky zohrejeme a zapálime. Horiacu whisky nalejeme na cukor a dolejeme horúcou kávou. Miešame kým sa cukor nerozpustí. Napoly vyšľahanú šľahačku opatrne nalejeme na vrch. Potom už nemiešame.



VIEDENSKÝ FIAKER

3/4 šálky horúcej kávy
2 lyžičky čerešňovice
1 lyžička cukru
1 lyžička smotany do kávy
šľahačka

Do precedenej kávy pridáme čerešňovicu, cukor a smotanu do kávy. Zamiešame a ozdobíme šľahačkou.



CAFÉ BORGIA

Na 2 šálky!

1 šálka silnej horúcej kávy
1 šálka horúceho kakaa
100 g šľahačky
práškový cukor
postrúhaná pomarančová kôra

Do dvoch šálok nalejeme v rovnakom množstve kakao a kávu. Pridáme šľahačku a práškový cukor. Nakoniec posypeme pomarančovou kôrou.



ČOKOLÁDOVÉ PRESO

Na 2 šálky!

14 g presa
2 lyžičky cukru
2 kopčeky čokoládovej zmrzliny
4 mokka zrná

Preso zalejeme a rozdelíme do dvoch šálok. Pridáme po kopčeku zmrzliny, ozdobíme mokka zrnami a hneď podávame.