HomeAlko drinkyNealko drinkyTeplé nápojeFórum


Keď nás nudí Turek, alebo kávy na rôzny spôsob

Žiaden poriadny kávičkár nikdy nepohrdne šálkou horúcej tureckej kávy. Ale čo my, ktorý kávu pijeme len raz za týždeň a aj to len preso, lebo „Turek“ je pre nás prisilný.

Skočíme do kaviarne, objednáme si kávu z názvom čo nám nič nehovorí a netrpezlivo čakáme kým nám ju prinesú. V lepšom prípade je v nápojovom lístku napísane zloženie jednotlivých káv a vieme si predstaviť ako asi bude chutiť, aké množstvo jej bude atď. V prípade že tam zloženie nie je, nám neostáva nič iné, len si objednať kávu podľa ceny ani moc drahú veď nemáme peniaze na rozhadzovanie, no ani najlacnejšiu nech to vyzerá tak že sa do káv rozumieme a objednali sme si tu svoju obľúbenú. V tom nám prinesie čašník, v poldecovom pohári ukrutne silnú kávu a my ju zo zvyku hodíme do seba na ex. Keďže sme za kávu dali 50sk tak ešte pol hodinku posedíme pri sifóne ktorý nám priniesli ku káve. :) Aj takto môže vyzerať náš malý výlet do kaviarne. Tento príbeh je fikcia, akákoľvek podobnosť zo skutočnosťou je čisto náhodná! :D

Kaviarne nám ponúkajú na výber mnoho časom overených druhov káv, no na to aby sme si nejakú menej, či viac netradičnú kávu dali nemusíme isť práve do kaviarne. Môžeme si ju pripraviť aj priamo doma. Pod článkom ich pár uvádzam.

Poďakovanie
Ďakujem Lussyke za kokteily a nápoje, ktoré mi zaslala mailom. Niektoré z nich som použil aj v tomto článku.



Kávové pokušenie

Ingrediencie pre prípravu 4 porcií:

2 lyžičky instantnej kávy
1 lyžička cukru
1 štipka škorice
4 cl whisky cream
1 kopček zmrzliny

Postup:
Uvaríme instantnú kávu, ktorú osladíme. Pridáme whisky cream alebo iný krémový likér s príchuťou karamelu, kakaa apod. a kopček zmrzliny, najlepšie smotanovej či vanilkovej, ktorý ozdobíme štipkou škorice. Ihneď podávame.



NESCAFÉ Amsterdam

4 cl brandy alebo koňaku
10 cl horúcej kávy NESCAFÉ Classic
4 cl smotany

Postup:
Do pohára nadávkujeme a zamiešame suroviny okrem smotany, ktorú navrstvíme lyžičkou na hladinu drinku. Môžeme ozdobiť kávovým zrnom.



Frappé al Nikol

1 hrnček uvarenej kávy
2 lyžice kondenzovaného mlieka
1 hrnček polotučného mlieka
2 lyžičky cukru
1 štipka škorice
8 kociek ladu

Postup:
Uvarenú kávu prelejeme do mixéra a pridáme cukor a kondenzované mlieko. Rozmiešame a prilievame postupne mlieko a ľad, aby káva získala hustú penu. Ľad necháme ako drť alebo ho môžeme precediť.
Tip: Výborné osviežujúce frappé posypeme škoricou a môžeme pridať aj ľahší alkohol.



Mandľová káva

1 šálka silnej horúcej kávy
1 lyžička hnedého cukru
2cl amareta
šľahačka
mandľové lupienky

Postup:
Kávu v šálke zmiešame s cukrom, pridáme amareto a nápoj korunujeme šľahačkou. Navrchu posypeme mandľovými lupienkami.



Café andaluse

Na 2 šálky:

1/8 l kondenzovaného mlieka
1 lyžica práškového kakaa
2 lyžice cukru
1 l silnej horúcej kávy
4cl suchého scherry
2 štipky strúhanej horkej čokolády

Postup:
Kondenzované mlieko necháme zovrieť s kakaom a cukrom, pridáme kávu a scherry a zamiešame. Rozdelíme do dvoch šálok a posypeme štipkou čokolády.